Genkend forsøg på svindel:

Falske venner

I den digitale tidsalder er det blevet nemmere end nogensinde før at forbinde med gamle og nye venner. Men hvad sker der, når en "ven" faktisk er en svindler, der misbruger en ægte vens identitet?


Sådan foregår det typisk


Svindlen foregår typisk ved, at svindlerne opretter falske profiler ved at kopiere billeder, navne og andre oplysninger fra ægte profiler.  Formålet er at udnytte din relation og tillid til dine venner til at lokke personlige oplysninger ud af dig eller endda sende skadelige links.

Svindlerne kan også have hacket dine venners profiler via phishing eller smishing eller malware svindel. Det vil sige, at de overtager profilen, så svindlen bliver sværere at gennemskue.


Risikoen


Svindlen kan medføre tab af oplysninger og i nogle tilfælde også føre til økonomiske tab. Derudover kan det være foruroligende at opdage, at en "ven" i virkeligheden er en bedrager.


Forebyggelse


Før du reagerer på beskeder og anmodninger fra dine venner, er det en god idé at følge nogle grundlæggende forholdsregler, som vi har samlet herunder:

  1. Vær forsigtig med, hvilke oplysninger du deler online, især på sociale medier.
     
  2. Hvis du får tilsendt uventede filer eller links fra dine venner, er det en god idé at dobbelttjekke med afsenderen via en anden kommunikationskanal. Du kan fx sende en SMS til din ven og spørge, om han/hun har sendt dig noget. Hvis du trykker på et link, og det kræver, at du indtaster loginoplysninger, kan det være en falsk hjemmeside og et forsøg på at stjæle dine oplysninger.

  3. Hvis en eksisterende "ven" sender en ny venskabsanmodning, er det en god idé at dobbelttjekke med afsenderen via en anden kommunikationskanal. Du kan fx sende en SMS til din ven og spørge, om han/hun har sendt en venneanmodning.

  4. Hvis en "ven" sender en besked til dig via et socialt medie, skal du være opmærksom på følgende:
    • Du kan oftest trykke på profilbilledet på den konto, der skriver til dig. Hvis profilen ikke har nogle opslag i sin historik, eller hvis det eneste opslag er, at personen har tilføjet et profilbillede, så skal du være særligt forsigtig.
    • Hvis du tidligere har skrevet til profilen på mediet, skal du være særligt opmærksom, hvis ikke du kan se eventuelle tidligere beskeder i chat-samtalen.

  5. Hold øje med tegn på falske profiler. Det kan fx være manglende personlige oplysninger og usædvanlige anmodninger om penge eller oplysninger.

  6. Lyt til din intuition. Hvis noget føles forkert eller for godt til at være sandt, er det sandsynligvis også tilfældet.